Financial en operational lease - De verschillen uitgelegd

Financial en operational lease - De verschillen uitgelegd

Wanneer je een nieuwe auto koopt, kan je hem kopen of leasen. De meeste mensen weten wat de eerste optie is: je betaalt jouw geld vooraf en daarna ben je eigenaar van het voertuig. De tweede optie is iets ingewikkelder en wordt door de meeste mensen minder begrepen. Als je geïnteresseerd bent in het krijgen van een nieuwe auto, maar meer wilt weten over leasen voordat je het doet, dan is dit wat je moet weten.

Financial lease uitgelegd

Financiële leasing is vergelijkbaar met elke andere vorm van leasing: je betaalt voor het recht om iets gedurende een langere periode te gebruiken, waarbij jouw betalingen worden gespreid over de looptijd van het contract. Maar als het om auto's gaat, zijn er een paar extra factoren die deze vorm van leasen aantrekkelijk kunnen maken voor veel verschillende soorten bestuurders.

Een belangrijke reden waarom financiële leases zo populair zijn, is omdat ze je in een luxueuze wagen laten rijden zonder dat je er werkelijk een hoge prijs voor moet betalen. Stel bijvoorbeeld dat je een oogje hebt op het nieuwste model van BMW, maar dat het buiten jouw prijsklasse zou liggen om er een te kopen als je traditionele financieringsmethoden zou gebruiken. Met een financiële lease van een gekwalificeerde dealer hoef je echter alleen maar regelmatige betalingen te doen op basis van hoeveel duurder de auto zou zijn dan andere modellen van die prijs.

Operational lease uitgelegd

Operationele leasing is een vorm van financiering waarbij je een vast bedrag per maand betaalt om een auto te gebruiken in plaats van hem te kopen. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud van de auto of het betalen voor reparaties, aangezien dat deel uitmaakt van de overeenkomst. Operationele leasing wordt vaak gebruikt door mensen die een dure auto willen, maar het zich niet kunnen veroorloven om contant te betalen, of iedereen die een bepaald automodel wil uitproberen voordat ze zich vastleggen op de aankoop ervan. Het is ook voordelig als je op zoek bent naar de flexibiliteit van een korte-termijn lease, in tegenstelling tot een lange-termijn lease.

Financial en operational lease - De verschillen uitgelegd

Wanneer je een auto leaset, zijn er verschillende manieren om dit te doen. Het verschil tussen financiële en operationele leasing is dat je bij financiële leasing niet de optie hebt om het geleasede voertuig aan het einde van de leasingperiode te kopen. Bij operationele leasing heb je deze optie wel. Financiële leasing vereist een aanbetaling, de maandelijkse betalingen zullen hoger zijn, maar het is ook fiscaal aftrekbaar. Bij operationele leasing is geen aanbetaling vereist, maar kunnen de operationele leasebetalingen niet fiscaal worden afgetrokken.