Tuin renoveren? Zo maak je er een succes van!

Tuin renoveren? Zo maak je er een succes van!

Ziet je tuin er niet meer uit en is het dus de hoogste tijd om te renoveren? Dan is een goed doordachte aanpak heel belangrijk. In dit blog delen we daar waardevolle tips voor. Doe er je voordeel mee.

Maak een tuinplan

Voordat je begint met de tuinrenovatie, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Denk na over welke elementen je wilt behouden en welke je wilt veranderen.

Maak een schets van de indeling van je tuin en bedenk waar je bloembedden, terrassen, gazons en andere zones wilt hebben. Een goed doordacht plan zal je helpen om efficiënter te werken en ervoor te zorgen dat je tevreden bent met het eindresultaat.

Goed om te weten: als tijdens het uitwerken van je tuinplan blijkt dat je tuin vrijwel geheel moet worden gerenoveerd, dan is het beter om niet voor tuinrenovatie te kiezen, maar voor de aanleg van een geheel nieuwe tuin.

Tuinrenovatie is geschikt voor als je tuin tot maximaal 2/3 wordt aangepakt.

Kies de juiste planten

Tijdens een tuinrenovatie wordt vaak een deel van de beplanting vervangen, omdat bepaalde beplanting om wat voor reden dan ook niet goed wil groeien. Bedenk dat daar vaak een reden voor is die terug is te vinden in de tuinbodem.

Spit daarom een laag grond om en voeg hoogwaardige compost toe, geen kunstmest. Daarnaast is het goed om na te gaan of de planten die je wilt poten voor je tuin geschikt zijn. Denk aan zaken zoals zonlicht en de zuurtegraad van de bodem.

Vergeet de afvoer van regenwater niet

Een belangrijk aspect dat bij tuinrenovatie vaak wordt vergeten is de afvoer van regenwater. We hebben in Nederland steeds vaak te maken met hevige regenbuien, waardoor de afvoer van regenwater belangrijker dan ooit is geworden.

Denk bij het renoveren dus na over hoe je regenwater wilt opvangen en afvoeren. Wil je dat bijvoorbeeld met een drainage systeem doen? Of bijvoorbeeld door een regenton op de dakgoot aan te sluiten?

Duurzame tuinrenovatie

Bij het renoveren van je tuin is het belangrijk om duurzaamheid in gedachten te houden. Kies voor materialen zoals gerecycled hout, natuursteen en duurzame kunststoffen voor je terrassen, paden en andere hardscape-elementen.

Kijk ook welke materialen je kunt hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het hout van de schutting dat je kunt hergebruiken om er plantenbakken of borders van te maken.

Een ander voorbeeld is het hergebruik van tuintegels. Draai ze om, spuit ze schoon en je tuintegels zien er als nieuw uit. Of hak de tuintegels in kleinere stukken en maak er een rotstuin van.

Je zal je verbazen over wat je allemaal kunt doen met materialen die op het eerste gezicht afgeschreven lijken. Wees creatief of vraag een hoveniersbedrijf om advies.

Tuin laten renoveren

Begint het je te duizelen door alle aandachtspunten? Dan kan een tuin laten renoveren wellicht een betere optie zijn dan zelf de tuinrenovatie uit te voeren. Vraag vrijblijvend offertes op, zodat je weet waar je aan toe bent en je de verschillende hoveniersbedrijven met elkaar kunt vergelijken.