Weekendje weg met de elektrische auto? Houd hier rekening mee!

Weekendje weg met de elektrische auto? Houd hier rekening mee!

Het aantal elektrische auto's op de Nederlandse wegen neemt gestaag toe. Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt, zoals lagere brandstofkosten en een beter milieu. Maar wat als je een weekendje weg wilt met je elektrische auto? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om een probleemloze reis te garanderen. Lees verder voor handige tips!

Slim een datum plannen

Een van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden bij het plannen van een weekendje weg met de elektrische auto is de datum. Het is belangrijk om rekening te houden met de drukte op de wegen, met name bij laadstations. Het kan voor komen dat je lang moet wachten op een vrij laadstation als je in het hoogseizoen reist. Daarom is het slim om je weekendje weg buiten de piekuren te plannen, bijvoorbeeld in het voor- of najaar. Zo voorkom je onnodige stress en vertragingen. Slim een datum plannen, is eigenlijk het halve werk van de hele organisatie!

De juiste laadpalen vinden

Een ander belangrijk aspect is het vinden van de juiste laadpalen onderweg. Zorg ervoor dat je van tevoren goed uitzoekt waar de laadpalen zich bevinden op de route die je wilt afleggen. Er zijn verschillende apps en websites beschikbaar die een overzicht bieden van alle laadpunten in Nederland. Deze apps kunnen je ook informeren over de beschikbaarheid en het type laadpaal, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het kan handig zijn om van tevoren een aantal laadpalen in de omgeving van je bestemming te markeren, zodat je weet waar je terecht kunt als je daar aankomt.

Laadpalen reserveren

Als je er zeker van wilt zijn dat er een laadpaal beschikbaar is op je bestemming, kun je ervoor kiezen om een laadpaal te reserveren. Verschillende aanbieders bieden de mogelijkheid om een laadpaal te reserveren, zodat je zeker weet dat je kunt laden als je aankomt. Dit kan vooral handig zijn als je naar een drukke bestemming gaat waar veel andere elektrische auto's zijn. Enkele aanbieders van laadpalen bieden ook de mogelijkheid om snelladers te reserveren, zodat je in korte tijd je auto weer kunt opladen voor de terugreis.

Alternatieve routes plannen

Een elektrische auto heeft vaak een beperkte actieradius. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen laadpalen bij het plannen van je route. Als er grote afstanden zijn tussen laadpalen, kan het handig zijn om een alternatieve route te plannen waar meer laadpalen beschikbaar zijn. Zo voorkom je dat je zonder stroom komt te staan op een afgelegen weg. Zorg ervoor dat je altijd voldoende laadpunten in je route opneemt om te voorkomen dat je strandt.

Goed voorbereid op pad

Tot slot is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg ervoor dat je alle benodigdheden bij je hebt, zoals een laadpas en de juiste laadkabels. Het kan handig zijn om een extra laadkabel mee te nemen, voor het geval er geen laadkabel beschikbaar is bij een laadpaal. Ook is het goed om te controleren of je alle benodigdheden hebt om je banden op de juiste spanning te brengen. Een goed opgepompte band kan namelijk het verschil maken in de actieradius van je elektrische auto.

Met deze tips ben je goed voorbereid op een weekendje weg met de elektrische auto. Het plannen van je route en het vinden van de juiste laadpalen is essentieel voor een probleemloos avontuur. Met een beetje planning en voorbereiding kun je genieten van een zorgeloze en duurzame reis!