Waarom spaargeld invloed heeft op je uitkering
Wanneer je een uitkering ontvangt, controleert de overheid of je genoeg eigen middelen hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Spaargeld wordt hierbij als vermogen beschouwd en kan invloed hebben op het recht op een uitkering of de hoogte ervan. Afhankelijk van het type uitkering waar je gebruik van maakt, gelden er verschillende vermogensgrenzen.
De vermogensgrens voor de bijstandsuitkering
De bijstandsuitkering is bedoeld als vangnet voor mensen zonder genoeg inkomen of vermogen. De gemeente kijkt daarom hoeveel spaargeld je hebt. In 2024 mag je als alleenstaande maximaal ongeveer €7.605 aan vermogen hebben. Voor gehuwden of samenwonenden geldt een gezamenlijk maximum van ongeveer €15.210. Onder vermogen vallen niet alleen spaargeld, maar ook bezittingen zoals een tweede auto, crypto's of beleggingen. Een eigen woning telt niet mee zolang je er zelf woont, maar overwaarde kan wel meetellen in bepaalde situaties.
Wat gebeurt er als je boven de grens zit?
Als jouw spaargeld hoger is dan de vermogensgrens, heb je geen recht op bijstand totdat het spaargeld onder de drempel zakt. Dit kan betekenen dat je eerst je spaargeld moet gebruiken voordat je weer in aanmerking komt voor een uitkering. Het is dus van belang om je financiële situatie goed in de gaten te houden en tijdig informatie in te winnen bij de gemeente.
Vermogenstoets bij een WW-uitkering
Een werkloosheidsuitkering (WW) kijkt niet naar je spaargeld. De hoogte van een WW-uitkering is gebaseerd op je laatstverdiende loon. Je mag dus onbeperkt sparen of een groot geldbedrag hebben zonder gekort te worden op je WW-uitkering. Dit geldt ook voor andere werknemersverzekeringen zoals de WIA of ZW. Wel is het belangrijk dit te onderscheiden van bijstand die je mogelijk na afloop van een WW-uitkering aanvraagt.
Hoe spaargeld wordt beoordeeld bij andere toeslagen of uitkeringen
Voor kinderopvangtoeslag of huurtoeslag geldt geen directe grens voor spaargeld, maar het beïnvloedt wel je vermogen en daarmee of je recht hebt op bepaalde toeslagen. De Belastingdienst kijkt hierbij naar je vermogen in box 3. Ook hierbij geldt een bepaalde vrijstelling. Zit je daarboven, dan ontvang je minder toeslag of zelfs helemaal niets. De exacte grens verandert jaarlijks, dus het is raadzaam om de meest actuele cijfers te bekijken op belastingdienst.nl.
Tips om onder de vermogensgrens te blijven
Als je in aanmerking wilt blijven komen voor een bijstandsuitkering, is het verstandig om goed te plannen. Schenkingen doen aan kinderen, noodzakelijke uitgaven vooruit betalen of bepaalde producten aanschaffen kunnen manieren zijn om je vermogen op een rechtmatige manier te laten dalen. Let wel op: de gemeente beoordeelt of deze uitgaven noodzakelijk waren en kan besluiten dat bepaalde uitgaven niet meetellen.
Conclusie: weet waar je aan toe bent
Het is dus belangrijk om te weten hoeveel spaargeld je mag hebben als je een uitkering ontvangt. Vooral bij de bijstand gelden strikte vermogensgrenzen. Door goed op de hoogte te zijn van de regels voorkom je verrassingen of terugvorderingen. Voor advies op maat kun je terecht bij je gemeente of een financieel adviseur.