Wat doet biotine met je lichaam?

Wat doet biotine met je lichaam?

Biotine is een vitamine die onder andere belangrijk is voor de energiehuishouding in het menselijk lichaam. Daarnaast speelt biotine ook een rol bij de aanmaak van vet en eiwitten. In dit artikel lees je alles over de werking van biotine en waar je het allemaal voor nodig hebt. Ook vertellen we je hoeveel biotine een gezond mens nodig heeft.

Waarvoor hebben de biotine nodig?

Biotine, ook wel vitamine B8 genoemd, is belangrijk voor verschillende werkzaamheden in ons lichaam. Zoals je misschien al weet, zijn koolhydraten, eiwitten en bepaalde vetten belangrijk voedingsstoffen om energie te krijgen. Biotine helpt bij het vrijmaken van energie uit deze stoffen. Daarom is biotine dus populair onder mensen die fanatiek sporten. Verder zorgt biotine nog voor een goede stofwisseling en zenuwstelsel. Het zorgt tenslotte ook voor sterke haren en een gezonde huid. Vitamine B8 is dus zeer belangrijk voor het menselijk lichaam.

Tekort aan biotine

Krijg je te weinig biotine binnen? Over het algemeen is dit een verschijnsel dat je niet vaak zult zien bij gezonde mensen. Is dit wel het geval, dan kun je last krijgen van spierpijn, hogere cholesterol en minder gevoel in armen en benen. Verder zul je je erg moe gaan voelen, met soms zelfs tintelingen. Heb je een tekort aan biotine? Dan kun je hier gelukkig supplementen voor gebruiken. Sporters gebruiken dit ook vaak voor een effectievere training.

Waar kun je biotine uithalen?

Zoals eerder genoemd, is biotine een B-vitamine. Je zult dit dus vinden in allerlei soorten voedsel, waaronder bis, zuivel, granen en ook in wortelen. Kook je voedsel, of bewaar je het voor langere tijd? Dan gaat het biotine gehalte hiervan achteruit. De meeste mensen hebben hiermee meer dan genoeg biotine in hun lichaam om gezond te blijven. Als dit niet het geval is, of als je meer biotine nodig hebt omdat je vaak in de sportschool bent, dan kun je er altijd voor kiezen om wat bij te nemen in de vorm van voedingssupplementen.

Hoeveel biotine we precies binnenkrijgen, is lastig te bepalen. Hierdoor is het ook lastig te bepalen hoeveel biotine we nodig hebben. Te veel biotine is echter niet schadelijk voor ons lichaam. Een overschot aan vitamine B8 kun je namelijk gemakkelijk weer uitplassen.