Wil je op vakantie naar Firgas op Gran Canaria? Lees dan eerst onze tips!

Wil je op vakantie naar Firgas op Gran Canaria? Lees dan eerst onze tips!

In het weelderige groene noorden van Gran Canaria ligt het stadje Firgas. Er wonen ongeveer 6000 mensen. Een vakantie naar Gran Canaria is natuurlijk een échte zonvakantie. Firgas is bekend vanwege het bronwater wat hier gewonnen wordt. De bronnen van Las Madres liggen 5km verder in de Barranco de la Virgin. Hier worden een paar honderd duizend flesjes per dag met bronwater gevuld die je in bijna iedere winkel in Gran Canaria tegenkomt. Firgas ligt in het Plattelandspark Doramas, een beschermd gebied waar bosjes laurierachtigen staan. Het gebied leent zich voor het maken van verschillende wandeltochten.

Paseo de Canarias en Gran Canaria

De leukste attractie van Firgas is misschien wel de Paseo de Canarias en Gran Canaria. Dit is een straat die uit twee gedeelten bestaat en heel stijl is. Het bovenste deel is onderdeel van de zeven Canarische Eilanden; Tenerife, El Hierro, Fuerteventura, La Palma, La Gomera, Lanzarote en Gran Canaria. Van elk eiland is met tegels een typisch landschap gemaakt. Onder het landschap zie je rechts het wapen van het desbetreffende eiland en links zie je een reliëf van het eiland.

Het onderste gedeelte van de Paseo bestaat uit een waterval met aan de zijkant een witte muur met 22 prachtige kleurige betegelde bankjes staan, die symbool staan voor de 21 gemeenten van Gran Canaria en nog eentje voor het eiland bestuur. Op elke bank staan verschillende taferelen die karakteristiek zijn voor de gemeenten. Boven iedere bank hangt een schilderij gemaakt van tegels met het gemeente wapen.

San Roque kerk en plein

Niet ver van de stad Paseo de Gran Canaria ligt het schitterende San Roque plein. Op het plein ligt de San Roque kerk die in 1835 gebouwd is. Op hetzelfde plein ligt ook het mooie gemeentehuis van Firgas. In de muur die vlak naast hetzelfde plein loopt, zie je door uitsparingen een water stroom lopen. Hier en daar zie je een soort armen uit de ramen steken, waardoor het net lijkt alsof vrouwen de was aan het doen zijn in het water.

Irrigatiekanalen

De waterloop is een monument ter nagedachtenis aan de eerste irrigatiekanalen die door Tómas de Pelenzuela aan gelegd zijn na de verovering van Gran Canaria. De kanalen waren van belang voor de ontwikkeling van deze locatie. De eerste geul liep van het plaatsje Las Madres naar Firgas om de suikerriet velden te bevloeien, en werd later doorgetrokken naar Arucas. Met de komst van klei uit Frankrijk vanaf 1849, werden de geulen van cement gemaakt die hiermee het belangrijkste watertransportsysteem van Gran Canaria werden.

Molino del Conde van Firgas

De Molino del Conde (Molen van de Graaf) van Firgas is de oudste watermolen van Gran Canaria. Het werd gebruikt om de Gofio meel te malen, een mengelmoes van tarwe, gerst en maïs. De molen is gebouwd in 1517 en is nog steeds in gebruik. Het is gelegen aan een irrigatie kanaal in het centrum van het dorpje. Gofio was het basis voedsel voor de boeren in die tijd. De water molen kan van binnen bekeken worden.