Help! Mijn auto heeft schade; wat nu?

Help! Mijn auto heeft schade; wat nu?

Heb je een aanrijding gehad? Of merk je plots schade aan jouw auto op? In dat geval is het aan te raden om zo snel mogelijk in actie te komen. Maar, hoe doe je dat? Hoe kun je nou het snelste de schade aan jouw auto weer laten herstellen? Daarvoor vind je in dit artikel een handig stappenplan.

Stap 1: maak foto’s van de schade

Allereerst is het advies om foto’s van de schade te maken. Als het een aanrijding betreft, is het ook aan te raden om foto’s van de exacte situatie te maken. Deze foto’s kun je direct naar jouw verzekeringsmaatschappij sturen en kunnen ook dienen als schuldbewijs. Je wilt immers niet dat jij verantwoordelijk wordt gehouden voor een aanrijding, terwijl juist jij er niks aan kon doen.

Stap 2: neem zo snel mogelijk contact met jouw verzekeringsmaatschappij op

Als je de foto’s gemaakt hebt, is het aan te raden om zo snel mogelijk contact met jouw verzekeringsmaatschappij op te nemen. Door de jaren heen is dit een stuk gemakkelijker gegaan; bij de Univé kun je bijvoorbeeld via Mijn Univé direct de schade melden. Via dit persoonlijke portaal kun je met jouw gegevens inloggen. Vervolgens kun je direct een schade melden, de foto’s toevoegen en een begeleidend schrijven toevoegen. De verzekeringsmaatschappij krijgt – dankzij een dergelijk online portaal – direct melding van de schade.

Stap 3: de schade afwikkelen

De bal ligt op dit moment even bij de verzekeringsmaatschappij. Indien het noodzakelijk is, stuurt de verzekeringsmaatschappij bijvoorbeeld een schade-expert langs. De schade-expert gaat een schatting van de kosten maken en op basis daarvan een advies uitbrengen. Dit advies kan mogelijk zijn dat jouw auto gewoon gerepareerd gaat worden, maar de auto kan ook mogelijk total loss verklaard worden.

Nadat jij de schade bij de verzekeringsmaatschappij gemeld hebt, is het hoofdzakelijk een kwestie van afwachten. Mogelijk krijg je vanuit de verzekeringsmaatschappij nog aanvullende vragen. Uiteindelijk is de verzekeringsmaatschappij de partij die de keuze gaat maken: wordt de auto nog gerepareerd of niet? Als dat het geval is, wijst de verzekeringsmaatschappij mogelijk ook direct een reparateur voor je aan. Bij die reparateur wordt jouw auto vervolgens weer in oude ere hersteld!